Dieta dla osób ze stanem przedcukrzycowym
Najważniejszy Twój cel to dążenie do osiągnięcia prawidłowej masy ciała.
- Jeśli Twoja masa ciała jest prawidłowa – dbaj o jej utrzymanie.
- Jeśli występuje u Ciebie nadwaga lub otyłość, zwłaszcza brzuszna, podejmij decyzję o odchudzaniu już dziś.
- Jeśli uda Ci się schudnąć, zmniejsza się ryzyko:
- pojawienia się stanu przedcukrzycowego,
- a u osób ze stanem przedcukrzycowym – rozwojem cukrzycy typu 2.
WAŻ SIĘ I MIERZ OBWÓD W PASIE REGULARNIE!
Optymistyczna wiadomość: zmniejszenie masy ciała przynajmniej o 5% już daje korzyści zdrowotne.
Zalecenia w wyborze produktów w stanie przedcukrzycowym1
Grupa produktów | Zalecane | Niezalecane |
---|---|---|
PRODUKTY ZBOŻOWE |
|
|
MIĘSA |
|
|
NABIAŁ |
|
|
JAJA |
|
|
RYBY |
|
|
TŁUSZCZE |
|
|
WARZYWA |
|
|
OWOCE |
|
|
ORZECHY |
|
|
ZUPY |
|
|
SOSY I PRZYPRAWY |
|
|
SŁODYCZE | sporadycznie:
|
|
NAPOJE |
|
|
1 Oprac.: Agnieszka Ślusarska-Staniszewska – dietetyk, specjalista ds. żywienia
Przykład - ok. 1640 kcal
Śniadanie ok. 416 kcalKanapka z humusem, sałatą i pomidorkami
- 3 kromki chleba żytniego na zakwasie z pełnego przemiału po 35g ok. 216 kcal
- 1 łyżeczka masła do posmarowania - ok. 20 kcal
- 45 g humusu (pasta z ciecierzycy) – 3 łyżeczki - ok. 150 kcal
- 3 liście sałaty lub garść kiełków
- 1 cały pomidor i kilka plasterków cebuli - ok. 30 kcal
Jogurt z otrębami i brzoskwnią
- ½ brzoskwini 40g - ok. 20 kcal
- 1 łyżka otrębów pszennych - ok. 7 kcal
- 150 g jogurtu naturalnego - ok. 100 kcal
- łyżka płatków migdałowych - ok. 60 kcal
Do przenośnego pojemnika (może być słoik) wlewamy jogurt. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę brzoskwinie, otręby i płatki migdałowe.
Obiad ok. 475 kcalKurczak z kaszą gryczaną, papryką i natką
- 50 g kaszy gryczanej (waga przed ugotowaniem) - ok. 161 kcal
- cała papryka - ok. 65 kcal
- pół cebuli - ok. 15 kcal
- 1 łyżka oliwy - ok. 90 kcal
- natka pietruszki
- 1 łyżka ziaren słonecznika - ok. 66 kcal
- 100 gramów fileta z kurczaka - ok. 100 kcal
- czosnek, pieprz cytrynowy, koperek, sól
Kurczaka kroimy w kosteczkę. Marynujemy w czosnku i przyprawach. Smażymy na oliwie, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę. Mieszamy z ugotowaną kaszą gryczaną. Posypujemy pestkami słonecznika i natką pietruszki.
Podwieczorek / przekąska ok. 212 kcal- 1 kromka chleba orkiszowego (30g) - ok. 48 kcal
- szczypiorek
- 2 rzodkiewki - ok. 4 kcal
- 120 gramów chudego twarogu - ok. 135 kcal
- 2 łyżki jogurtu naturalnego - ok. 30 kcal
Jogurt ucieramy z twarogiem. Dodajemy startą rzodkiewkę i szczypiorek. Jemy z pieczywem.
Kolacja ok. 350 kcalSałatka z pestkami dyni i sosem winegret
- 2-3 garście mixu sałat
- jedna starta na grubej tarce marchewka - ok. 12 kcal
- 2 pomidory - ok. 52 kcal
- 2 łyżki sosu winegret - ok. 100 kcal
- łyżeczka nasion dyni - ok. 30 kcal
- 1 ½ kromki chleba żytniego (60g) - ok. 100 kcal
- ok. 1/3 łyżeczki pesto lub humusu do posmarowania pieczywa - ok. 13 kcal